Muziek is de Basis! weer van start

16-10-2017 door redactie

Bij Harmonieorkest Vleuten vinden we het niet alleen leuk om zelf muziek te maken, maar willen we ook graag een bijdrage leveren aan het verbeteren van het muziekonderwijs op de scholen in de omgeving. Daarom zijn we in 2012 begonnen met het project Muziek is de Basis!, een muziekeducatieproject waarbij zowel binnenschools als buitenschools muziekonderwijs wordt verzorgd, dat sindsdien elk jaar op een aantal basisscholen in Vleuten en Leidsche Rijn wordt aangeboden.

Na de herfstvakantie starten de activiteiten voor het schooljaar 2017-2018, waaraan dit jaar dankzij de subsidieregeling ‘Impuls muziekonderwijs’ van het Fonds Cultuurparticipatie én een samenwerkingsverband met het UCK meer scholen meedoen dan ooit tevoren. Dit jaar doen kinderen uitgroepen 5 en/of 6 van De TorenpleinschoolDe Zonnewereld,De Kees ValkensteinschoolDe Willibrordschool en De Krullevaar mee aan het project.

Opzet

Het thema van dit jaar is muziek en bewegen/dans. De opzet van het project is daarbij in grote lijnen gelijk aan de voorgaande jaren:

 • Fase 1 – oktober-december 2017: Bij de deelnemende groepen komt er 6 keer een muziekdocent van het project een les geven van een uur. Dit is een algemene introductie in de muziek: stijlen, geluiden, notering, instrumenten, samenspelen, enzovoort.
 • Fase 2 – januari-februari 2018: De kinderen die dit willen kunnen in deze periode een (blaas)instrumenten leren bespelen. Als leerlingen zich hiervoor opgeven worden er buiten schools in kleine groepjes muzieklessen gegeven. Een instrument wordt voor enkele maanden in bruikleen gegeven. Voor deze fase wordt een kleine eigen bijdrage gevraagd
  Fase 3 – maart-april 2018: De muziekdocenten keren voor een periode van 5 weken terug in de klas om samen met de leerlingen een aantal meer ‘workshop-achtige’ lessen te geven Hierin wordt onder leiding van de muziekdocent een muzikale act gemaakt die onderdeel zal zijn van het eindoptreden (projectafsluiting).
  De kinderen die een instrument hebben leren bespelen in fase 2 gaan als echt orkest verder met leren. Bij het eindoptreden vormen zij het projectorkest en zullen daar samen enkele muziekstukken uitvoeren.20 april komt alles samen in de eindoptredens, die aan het einde van de middag plaatsvinden.

Ouderavonden

Om alle ouders de uitleg te kunnen geven over het project, zijn er twee ouderavonden georganiseerd. Op de Zonnewereld zal deze zijn op donderdag 26 oktober; de ouders van de Krullevaar zijn daar ook van harte welkom. Op de Kees Valkensteinschool zal het zijn op donderdag 2 november; de ouders van de Willibrordschool en de Torenpleinschool zijn daar ook van harte welkom.

Tijdens deze avonden leggen we precies uit wat er allemaal gaat gebeuren en waarom. Er zijn voorbeelden van de instrumenten die gekozen kunnen worden (er mag geprobeerd worden): bijvoorbeeld dwarsfluit, klarinet, saxofoon, trompet, trombone, hoorn en bariton. Ook zijn de muziekdocenten zijn aanwezig.

Belangrijke data

 • 26 oktober ouderavond Zonnewereld (ook voor Krullevaar)
 • 2 november ouderavond Kees Valkensteinschool (ook voor Willibrordschool en Torenpleinschool
 • 10 december uiterlijke datum voor opgave instrumentenkeuzes
 • 21 december indeling instrumenten bekend
 • 8 januari in deze week starten van de instrumentlessen
 • 7, 14, 21, 28 maart, 4 en 11 april projectorkestrepetities
 • week van 9 of 16 april generale repetitie (verschillend per school)
 • 20 april eindoptreden, tussen 15.00-18.00 uur (ook verschillend; 2 groepen)