Het UtrechtBlaast JeugdFestival

14-11-2017 door redactie

Een festival anders dan anders!

Op zaterdag 18 november organiseert Harmonieorkest Vleuten het eerste UtrechtBlaast JeugdFestival. Hierbij draait het om genieten van zelf muziek maken én van de muziek van andere orkesten, gecombineerd met veel gezelligheid.

Het UtrechtBlaast Jeugdfestival kent een vernieuwend concept Waarom vernieuwend? De opzet van het programma wijkt af van de al bestaande festivals. De meeste festivals hebben een ‘concours-achtige’ opzet, waarbij de orkesten een zelf gekozen muziekstuk spelen dat door een jury wordt beoordeeld. Harmonieorkest Vleuten beoogt met de vernieuwende opzet de muzikale ontwikkeling en betrokkenheid van de jeugdleden in bredere zin te stimuleren.

Dat willen we bereiken door een programma aan te bieden met muzikale creatieve workshops, actieve participatie bij de beoordeling van de uitvoeringen van andere deelnemende orkesten (met Kahoot) en natuurlijk een optreden voor een jury, maar dan wel met een verplicht werk en een extra opdracht om een extra creatief element aan de muziek toe te voegen. Dat extra element kan zijn poëzie, beelden, licht of iets geheel anders; het is aan de deelnemers om zich geïnspireerd door het speciaal voor dit festival in opdracht gecomponeerde stuk te laten inspireren en een originele passende toevoeging te bedenken. Een apart jurylid beoordeeld de ‘artistieke aanvulling / verrijking’. De uitvoeringen / concerten zijn gratis toegankelijk!

Deelnemende orkesten & concerten

De orkesten die deelnemen aan het festival zijn:

  • 12.30 uur Brassband Schoonhoven C o.l.v. Stefan van der Wilt (Brassband)
  • 13.00 uur C-orkest Harmonieorkest Vleuten o.l.v. Christiaan van der Weij (Harmonie)
  • 13.45 uur Jeugd St. Caecilia – Hoogland o.l.v. Inge Lage Venterink (Fanfare)
  • 15.15 uur Jeugdorkest Linfano – Linschoten o.l.v. Vincent Verhage (Fanfare)
  • 16.00 uur Jeugd Kunst & Vriendschap – Maurik o.l.v. Jooske van Andel (Harmonie)

Jeugdorkest van KBH – De Bilt  heeft zich helaas last minute teruggetrokken

De concerten van de deelnemende orkesten zijn gratis toegankelijk.Genoemde tijden zijn richttijden en kunnen nog veranderen als gevolg wijzigingen in het programma. Hou de facebookpagina van Harmonie Orkest Vleuten in de gaten voor de laatste updates!

Locatie: Cultuurcampus Vleuterweide, adres: Burchtpoort 5, 3452 MD Vleuten
!Parkeren en invoeren navigatie: Burchtpromenade!

Aurora Borealis – Noorderlicht verplicht….

Het verplichte werk, met de titel Aurora Borealis, is gecomponeerd door de bekende Nederlandse componist Ivo Kouwenhoven – met name bekend geworden door zijn composities voor jeugdorkesten en zijn bevlogen inzet voor het verankeren van jeugdbeleid uitgaande van jeugdparticipatie. Zelf zegt Ivo er het volgende over: “Het is een grote eer dat ik het verplichte werk mocht componeren voor dit bijzondere jeugdfestival. De titel van mijn stuk is: Aurora Borealis (Noorderlicht). De jeugdorkesten kunnen er zelf hun creativiteit in kwijt. Film, tekst, gedicht, verzin het… Zo betrek je kinderen bij hún optreden van hún muziekvereniging. Allemaal heel veel succes gewenst en geniet van elke noot die je speelt!”

Workshops

In een parallel programma worden diverse workshops aangeboden die een beroep doen op de combinatie van muzikaliteit en creativiteit. De workshops die worden aangeboden zijn:
Schilderen op Bach – Ga mee op reis in de koets van de beroemde componist Johann Sebastian Bach. Luister naar zijn prachtige muziek. Beleef verhalen van zijn leven. En schilder met andere kinderen de reis in kleuren. Samen maken we een bijzondere ervaring mee.
Improviseren kun je leren! –  We gaan om de beurt kleine stukjes solo spelen en gebruiken de noten van een bluesladder. Met begeleiding van een swingend muziekje gaan wij improviseren! We gaan leuke muzikale improvisatie gesprekjes voeren …
Rhythm & dance – Tijdens deze workshop ben je niet alleen muzikaal bezig, maar mag je ook bewegen! Je lichaam gebruiken als instrument en hierbij dansen!
– Je eigen muziekstuk maken – Altijd al eens je eigen muziek willen maken? Dat kan bij deze workshop. Je speelt op je eigen instrument allerlei kleine stukjes muziek, die vervolgens onder elkaar worden gezet tot een uniek muziekstuk. Je leert meer over begeleiding, ritme en melodie.

De Jury

De jury bestaat uit twee personen. Een jurylid beoordeeld de muzikale prestatie – sowieso van het verplichte werk, maar hij vormt zich ook een mening over de andere gespeelde stukken. Het andere jurylid beoordeeld de artistieke / creatieve verrijking van het verplichte werk. De jury bestaat uit:

Jules van der Loo (muzikaal)
Jules van de Loo studeerde saxofoon aan de conservatoria van Tilburg en Amsterdam bij Jean Pennings en Arno Bornkamp. In 2005 studeerde hij Cum Laude af met een 9,5. De jury waardeerde zijn overtuigingskracht als performer en identiteit als ras musicus. Hij volgde door de jaren heen verschillende masterclasses. In 2009 is Jules afgestudeerd voor Harmonie en Fanfare directie aan het Fontys Conservatorium in Tilburg bij docent Hardy Mertens. Hij volgde Masterclasses bij Jan Cober, Tijmen Botma, Alex Schillings en Arie Stolk, Mike Schäperclaus en Jasper Staps. Jules dirigeert diverse harmonie- en fanfare orkesten. Jules is meestal heel positief, maar kan ook kritisch zijn. Precies wat we zoeken in een jurylid dat de muzikale aspecten gaat beoordelen – opbouwend kritisch!

Herma van Piekeren (presentatie / creativiteit)
De slogan van Herma is: “De wereld mooier maken met Muziek, Kunst en Theater…daar sta ik voor!”
Herma studeerde aan de conservatoria in Zwolle en Amsterdam. Ze specialiseerde zich in stemvorming in combinatie met theater. Herma is een muzikale, creatieve artistieke duizendpoot. Ze is al jaren actief bij vele Stage Entertainment theaterproducties, momenteel bij de producties Was Getekend…AMG Schmidt en On Your Feet. Daarnaast is ze bedenker van culturele concepten, is ze artistiek leider van stichting Kleijnkoor en geeft ze op verzoek in binnen- en buitenland de trainingen ‘Concertprogrammering en uitstraling’ en ‘Hoe presenteer je je repertoire aan je publiek’.
De taak die we haar op het UtrechtBlaast festival hebben toebedacht is hiermee in goede handen!

Onvergetelijke muzikale ervaring

Op concours gaan is best een beetje spannend. Op festival gaan moet gewoon heel leuk zijn!
We hopen met de ‘anders dan anders-opzet’ van dit UtrechtBlaast JeugdFestival een bijdrage te leveren aan de verdere muzikale – en creatieve ontwikkeling van alle deelnemers door hen te laten ervaren hoe leuk het is om samen actief met muziek bezig te zijn. De workshops, het optreden, de jury, actief meedoen met beoordelen, kennismaken met musicerende leeftijdsgenoten en andere jeugdorkesten – het zijn allemaal stimulerende ingrediënten voor een onvergetelijke muzikale ervaring.