Muziek is de Basis!

Sinds 2012 organiseert Harmonieorkest Vleuten Muziek is de Basis!, een grootschalig muziekproject. Muziek is de Basis! is een project speciaal voor leerlingen van een aantal basisscholen in Vleuten en Leidsche Rijn.

Muziek is de Basis! is ontstaan vanuit een wens van (toen nog) Prinses Máxima. Zij lanceerde in 2011 het programma Kinderen maken Muziek. Het programma heeft als doel kinderen in Nederland in groepsverband een muziekinstrument te leren spelen. In een toespraak benoemde zij treffend waarom zij het zo belangrijk vindt dat samen muziek maken voor kinderen zo belangrijk is.

website 1

Het Oranje Fonds en het Fonds Cultuurparticipatie zijn met het idee aan de slag gegaan. Na een uitvoerige selectieprocedure zijn er toen 31 initiatieven overgebleven uit de ruim 180 inzendingen. “De toegelaten initiatieven zijn stuk voor stuk een combinatie van muziekeducatie, ontmoeting tussen verschillende groepen kinderen en stimulatie van vrijwillige inzet”, lichtte Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, destijds toe. Het projectvoorstel van Harmonieorkest Vleuten behoorde tot dit selecte gezelschap van gehonoreerde aanvragen in de eerste ronde Kinderen maken Muziek projecten!

In 2012 werd het eerste Muziek is de Basis!-project aangeboden aan verschillende basisscholen in Vleuten en Leidsche Rijn. Dit bleek zo’n groot succes, dat we besloten het project ook in de jaren hierna voort te zetten. In eerste instantie nog onder de vlag van ‘Kinderen Maken Muziek’, maar al snel ook op eigen kracht.

Elk jaar doen er minstens drie verschillende scholen mee, en werken we met de docenten van meerdere muziekscholen samen. Ook is er elk jaar een spetterend eindoptreden, met muzikale acts waar alle deelnemende kinderen kunnen schitteren en waar het projectorkest en een HOV-jeugdorkest zorgen voor de begeleiding. Financieel worden  we door meerdere partijen (lokale sponsors, subsidieverstrekkers en de gemeente Utrecht) ondersteund.

Wat houdt het project precies in?

Op de scholen wordt een lesserie over (blaas)muziek gegeven. Aansluitend wordt er een traject gestart waarbij kinderen zelf een instrument leren bespelen. Tenslotte werken alle kinderen toe naar een muzikaal einde van het project met een groot concert voor ouders en andere fans.

Na het project

Deelnemende basisscholen, muziekdocenten en -scholen zijn erg enthousiast over het muziekproject. Gelukkig zijn ook de kinderen erg enthousiast, want na afloop van de projecten gaat een zeer aanzienlijk deel van de kinderen die tijdens het project voor het eerst met een instrument kennis hebben gemaakt in eigen tijd door met muzieklessen en samen muziek maken. Onze vereniging is speciaal voor deze groep leerlingen extra opleidingsorkesten gestart; het D– en E-orkest!