3e editie Jeugdfestival Utrecht Blaast! groot succes

Op 19 maart 2022 organiseerde Harmonieorkest Vleuten in samenwerking met Cultuur19 voor de derde keer het festival UtrechtBlaast voor jeugdorkesten. Dit keer met het thema ‘Superhelden en stripfiguren’.

Binnen de wereld van de blaasmuziek biedt dit festival voor opleidingsorkesten een uniek concept. De deelnemende fanfares en harmonieën worden namelijk niet alleen beoordeeld op hun muzikale kwaliteiten, in het jury-oordeel wordt ook de aankleding en de originaliteit van de uitvoering van de muziekstukken meegewogen. Ook kunnen alle deelnemende muzikanten op de momenten dat ze niet hoeven te spelen allerlei workshops volgen.

Het festival  werd in de theaterzaal van de CultuurCampus geopend met het spelen van het Oekraïense volkslied door HOV-C, dat direct daarna het speciaal voor dit festival gecomponeerde Super Heroes van Ivo Kouwenhove speelde, een wereldpremière voor een stuk dat deze dag door alle deelnemende orkesten gespeeld zou worden. Het was fascinerend om alle de uiteenlopende interpretaties te horen; geen enkel uitvoering klonk hetzelfde, tot grote tevredenheid van de componist, die zelf als jurylid aanwezig was.

Deze diversiteit zagen we ook terug in de creatieve invulling van de verschillende optredens. Waar het ene orkest de muziek liet begeleiden door een stop-motion-animatie met legopoppetjes, kwamen andere orkesten met beelden uit computerspelletjes of zelfs met complete zelfgemaakte speelfilms. Ook verschenen verschillende deelnemers met zelfontworpen maskers of complete superhelden outfits op het podium.

Het was een lastige taak voor de jury om uit zo’n divers, enthousiast en ook muzikaal gezien uitstekend aanbod een winnaar te selecteren. Uiteindelijk gaven een mooi uitgewerkte speelfilm en een solostuk op marimba de doorslag, en ging DSS uit Aarlanderveen er met de beker vandoor.

Fotografie: Ger Wijtsma

Meer foto’s vind je hier.