Geslaagd jeugdfestival Cultuurcampus

Op zaterdag 16 november vond de tweede editie plaats van het Jeugdfestival Utrecht Blaast!Bij dit innovatieve evenement, georganiseerd door Harmonieorkest Vleuten en Cultuur19, konden negen jeugdfanfares en -harmonieën laten horen en zien wat zij in hun mars hebben.

Wat Jeugdfestival Utrecht Blaast! uniek maakt, is dat de deelnemende orkesten niet alleen worden uitgedaagd muzikaal hun beste beentje voor te zetten, maar dat er ook van hen verwacht wordt een creatieve invulling te geven aan het thema van het festival, deze keer: ‘Reis door de ruimte’. Dit werd door de orkesten met groot enthousiasme opgepikt. Alle optredens werden opgetuigd met bonte rekwisieten, speciaal ontworpen kleding of animatiefilmpjes. Een van de orkesten wist zelfs een heuse raketlancering in hun voorstelling te verwerken.

De optredens werden beoordeeld door een tweekoppige jury, bestaande uit componist Ivo Kouwenhoven (die ook het muziekstuk Space Mission schreef, dat alle orkesten moesten uitvoeren) en theaterregisseur Luca Stappers. Daarbij werden de deelnemende orkesten vooraf ingedeeld in twee categorieën: fanfare en Harmonie. De grote winnaars in beide secties waren respectievelijk opleidingsorkest Arti en Crescendo uit Nieuwveen en het middenorkest van Kunst en Vriendschap uit Maurik.

Ivo Kouwenhoven: “Een muzieknoot kun je maar 1x spelen. Maak er dan ook een feestje van!” Kouwenhoven wil kinderen laten ervaren dat het hún podium is en dat hij als jury er niet is om als criticus te luisteren naar wat er goed en fout gaat, maar dat hij tips en tops geeft ter ontwikkeling.”

Rond de optredens konden alle deelnemende muzikanten ook deelnemen aan een speciale ‘muziek en ruimte quiz’ en waren er de hele dag door workshops, waarbij men kon leren improviseren, beatboxen, bewegen met muziek en ontsnappen uit een muzikale escaperoom.

Met dit festival willen Cultuur19 en het HOV een actieve bijdrage leveren aan de muzikale- en creatieve ontwikkeling van jeugdige muzikanten. Gezien het hoge niveau van de optredens en het enthousiasme van zowel deelnemers als publiek kunnen we vaststellen dat dit ook bij deze editie van Jeugdfestival Utrecht Blaast! zeker is gelukt.

Dit festival is mede mogelijk gemaakt door steun van:

  • Fentener en van Vlissingenfonds
  • Prins Bernhard Cultuurfonds
  • Stichting Elise Mathilde fonds